Norská bujabéza


Kromě oblíbených norských krémových rybích polévek Siv-Hilda ráda vaří i polévku na způsob bujabézy. Silný rybí vývar plný rybího masa a mořských plodů je velmi posilňující.
½ chilli papričky (nasekat)
2 stroužky česneku (nasekat najemno)
1 mrkev (nakrájet na kolečka)
½ fenyklu (na nudličky)
1 velká cibule (na klínky)
olivový olej
šafrán
konzerva drcených rajčat
rybí vývar
světlý ležák
sůl
královský krab
slávky
kousek lososa
nakládané papriky v oleji
blanšírované krevety
Do hrnce vlijeme olivový olej – na něm osmahneme chilli a česnek, přidáme mrkev s cibulí, fenykl, opět osmahneme, přidáme špetku šafránu, osmahneme, vlijeme rajčata, orestujeme, zalijeme rybím vývarem a vaříme 2 hodiny.
Krabí nohy v kloubech rozkrojíme, vyjmeme maso, které ponecháme stranou a skelet vložíme do vývaru. Z filetu lososa stáhneme kůži a maso nakrájíme na menší kostky.
Nakládanou papriku nakrájíme na nudličky, vložíme do polévky, zalijeme pivem, přidáme lososa, slávky, opatrně zamícháme, povaříme 3 minuty a servírujeme. Krabí maso vložíme minutu před dokončením.
Do talíře vkládáme krevety, zalijeme vařící polévkou a servírujeme.
Ohodnoťte tento recept: