Ryby a mořské plody

Steak z tuňáka s celerovým pyré

Velmi snadná příprava rybího pokrmu s výtečný výsledkem, kterou si můžete dopřát nejen na Madeiře.

2 porce

Tuňák s vinnou omáčkou

300 g čerstvého steaku z tuňáka
sůl
sušená citronová tráva
olivový olej
½ cibule
1 rajče
červené víno
bílý vinný ocet
snítka oregana

Celerové pyré

200 g celeru
cca 150 ml kuřecího vývaru
100 ml smetany
směs koření Raz el Hanout

Nejprve připravíme celerové pyré. Celer nakrájíme na větší kostky a zalijeme je kuřecím vývarem. Vaříme doměkka, poté scedíme, na dně ponecháme jen trochu vývaru, doplníme horkou smetanou, ochutíme kořením Raz el Hanout a umixujeme v pyré.

Tuňáka ochutíme solí a sušenou citronovou trávou.

Na pánvi s trochou olivového oleje tuňáka opečeme z obou stran, nepropékáme zcela, pouze medium. Maso z pánve vyjmeme, výpek ponecháme.

Do výpeku po tuňákovi vložíme do pánve na kostičky nakrájenou cibuli a zprudka opečeme, přidáme na kostičky nakrájenou dužinu rajčat (bez semínek, ta opatrně vyjmeme a ponecháme stranou a použijeme na ozdobení hotového pokrmu), zalijeme červeným vínem, zastříkneme bílým vinným octem, přidáme oregano a zredukujeme.

Na talíř servírujeme porci tuňáka, pyré, omáčku a doplníme bylinkami, jedlými květy a semínky rajčete.

Další recepty Celý díl