Nadívaná křepelka s medovou hruškou


Čekají na vás dva labužnické chody v podobě pečené drůbeže. Kluci pracovali s medem, medovinou, vínem, kořením a bylinkami, surovinami ve středověku hojně používanými.
Je zajímavé, že naši předkové neznali jíšku, zahušťovali pomocí pečiva, často navlhčeného vínem, mlékem či pivem. Hojně se pracovalo i se surovinami nám dnes těžko dostupnými - např. fíky a mandlové mléko. Dokonce se vařilo i medové pivo a pálenky se vyráběli jak z vína tak z piva. Moučníky měly podobu ovocných či obilných kaší, ochucovaly se kvítky - růží, levandulí, fialkou...
4 porce
křepelky
4 křepelky
divoké koření (pepř, bobkový list, nové koření, jalovec)
300 ml červeného vína
sůl
bílý pepř
nádivka
200 g drůbežích jater
100 g slaniny vcelku
150 g bílé veky navlhčené v mléku
50 g másla
2 hrsti čerstvých bylinek (tymián, majoránka, petrželka)
sůl
čerstvě mletý pepř
medové hrušky
6 hrušek
100 g másla
100 g sušených brusinek
150 ml medu
80 ml medoviny
1. Játra a slaninu nakrájíme na kousky a opečeme v pánvi na másle, ochutíme směsí bylinek, solí a pepřem. Necháme vystydnout a promícháme s vekou navlhčenou v mléce.
2. Křepelky osolíme a naplníme nádivkou. Vložíme do pekáče, přidáme divoké koření, podlijeme vínem a pečeme doměkka, při 160 °C asi 30 minut.
3. Hrušky nakrájíme na čtvrtky a odstraníme jádřinec. Opečeme je na másle, zalijeme medem, a zakápneme medovinou, vmícháme brusinky, mírně osolíme a krátce prohřejeme.
Ohodnoťte tento recept: