Cassoulet
10 porcí
600 g velkých bílých fazolí
400 g krkovice
250 g bůčku
2 vykostěná kachní stehna
250 g klobásky Toulouse
kachní sádlo
2 mrkve
2 cibule
cca 6 stroužků česneku
4 bobkové listy
6 hřebíčků
2 rajčata
4 snítky tymiánu
voda nebo vývar
sůl
50 ml Armagnacu
2 hrsti strouhanky
Fazole přes noc namočíme.
Maso nakrájíme na větší kusy, opečeme na husím sádle a přidáme na silnější kolečka nakrájenou klobásu. Vše po opečení vyjmeme.
Na výpeku po mase opečeme nakrájenou mrkev a jednu cibuli nahrubo, osmahneme, přidáme česnek (asi 4 stroužky), bobkový list, scezené fazole, druhou celou cibuli propíchanou hřebíčky, nakrájená rajčata. Zalijeme vodou nebo vývarem, vrátíme maso s klobásou, osolíme, přidáme větvičku tymiánu, přiklopíme a vaříme asi 45 minut. Poté maso vyjmeme, fazole se zeleninou scedíme, vývar uchováme.
2 stroužky česneku utřeme se solí, přidáme do kachního sádla a vytřeme jím zapékací nádobu. Dno pokryjeme fazolemi se zeleninou, poté navrstvíme maso s klobásou, zalijeme vývarem, Armagnacem, zasypeme strouhankou. Zapékáme při 180 °C, po chvilkách, kdy se spéká strouhanka, krustu narušíme, takto podle tradice opakujeme šestkrát, po sedmé již necháme a podáváme.
Ohodnoťte tento recept: