Moučníky a cukroví

Tvarohový nákyp

Nadýchaný a hedvábný je nákyp z tvarohu a bílého chleba máčeného v mléce. Skvěle chutná jak teplý, tak studený.

6−8 porcí

500 g měkkého tvarohu
200 g bílého toustového chleba
300 ml mléka
4 vejce
150 g másla
150 g krupicového cukru
citronová kůra
80 g mandlí
80 g rozinek
rum
1 vanilkový cukr
1 vanilkový lusk

Toustový chléb nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem.

Mandle nahrubo nadrtíme.

Oddělíme žloutky od bílků.

Žloutky vyšleháme s máslem a ½ dávkou cukru do pěny, přidáme vanilkový cukr i obsah vanilkového lusku. Do takto vyšlehaného základu vmícháme namočený chléb, citronovou kůru, rozinky i s rumem, mandle a tvaroh. Dobře promícháme.

Z bílků a druhé poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh, který postupně vmícháme do tvarohového těsta.

Vlijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané pečicí formy a při 175 °C pečeme dorůžova, asi 45 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

54 hlasů

Další recepty Celý díl