Tvarohový nákyp
Nadýchaný a hedvábný je nákyp z tvarohu a bílého chleba máčeného v mléce. Skvěle chutná jak teplý, tak studený.
6−8 porcí
500 g měkkého tvarohu
200 g bílého toustového chleba
300 ml mléka
4 vejce
150 g másla
150 g krupicového cukru
citronová kůra
80 g mandlí
80 g rozinek
rum
1 vanilkový cukr
1 vanilkový lusk
Toustový chléb nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem.
Mandle nahrubo nadrtíme.
Oddělíme žloutky od bílků.
Žloutky vyšleháme s máslem a ½ dávkou cukru do pěny, přidáme vanilkový cukr i obsah vanilkového lusku. Do takto vyšlehaného základu vmícháme namočený chléb, citronovou kůru, rozinky i s rumem, mandle a tvaroh. Dobře promícháme.
Z bílků a druhé poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh, který postupně vmícháme do tvarohového těsta.
Vlijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané pečicí formy a při 175 °C pečeme dorůžova, asi 45 minut.
Ohodnoťte tento recept: