Staročeská sekanina
Jak sám název napovídá, máme zde specialitu z masa, které je nadrobno nasekané nebo nakrájené. Sekanina je předchůdkyní pokrmu z mletého masa – když nebyly mlýnky, maso se nadrobno nakrájelo či nasekalo.
6 porcí
500 g hovězího zadního masa
500 g vepřové plece
200 g uzené krkovice
2 housky
200 ml mléka
4 stroužky česneku
2 jarní cibulky
2 vejce
majoránka
mletý pepř
sůl
Hovězí maso a vepřovou plec nakrájíme na malé kostičky a můžeme ještě posekat.
Housky nakrájené na kostičky navlhčíme mlékem.
Nakrájíme česnek, cibulku a uzenou krkovičku.
Syrové maso smícháme s ostatními surovinami, spojíme vejcem, ochutíme majoránkou, mletým pepřem a solí. Směs vložíme do pekáče vytřeného olejem, pečeme při 180 °C 1−1,5 hodiny.
salát
hlávkový salát
jarní cibulka
ředkvičky
ocet
slunečnicový olej
moučkový cukr
voda
mletý pepř
sůl
Dozlatova pečenou sekaninu podáváme se salátem – natrhaný hlávkový salát, nakrájená cibulka a ředkvičky se promíchají v tradičním „českém“ dresinku, který připravíme vymícháním oleje, octa, cukru, vody, pepře a soli.
Ohodnoťte tento recept: