Maso

Vincentovo kuře na zázvoru

Tento recept patří jednomu z nejvýznamnějších majitelů žlebského panství – knížeti Vincenci, který měl spolu se svou milovanou ženou Vilemínou zásadní podíl na jeho romantickém vzhledu. Kromě jiného roku 1851 vybudoval pod žlebským zámkem velký cukrovar (druhý pak v blízkých Slatiňanech).

2 menší kuřata
200 g másla
citronová kůra
plocholistá petrželka
mořská sůl
čerstvý zázvor
10° světlý ležák
750 ml kuřecího vývaru
sušený zázvor
2 citrony
1 lžíce hladké mouky

Nastrouhanou citronovou kůru smícháme s nasekanou petrželkou a solí a v této směsi obalíme plátky másla, na které ještě nastrouháme čerstvý zázvor a ihned vsuneme pod kůži kuřat. Nožky svážeme, křídla obrátíme a podsuneme.

Do pekáče vlijeme pivo, kuřecí vývar, sušený zázvor a dobře zamícháme. Do várky vložíme kuřata a ve vyhřáté troubě na 170 °C pečeme 1,5 hodiny.

Kuře vyjmeme, slijeme většinu šťávy a dopečeme dozlatova.

Slitou šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme 1 lžící mouky, přidáme okrájený a na plátky nakrájený citron, provaříme a podle potřeby naředíme vařícím kuřecím vývarem nebo vodou.

Vařená zelenina

200 g brambor
200 g mrkve
200 g kořenové petržele
200 g kedlubny
sůl
šafrán

Očištěnou a na kousky nakrájenou zeleninu uvaříme na skus v osolené vodě se šafránem, podáváme jako přílohu.

Ohodnoťte tento recept: 

21 hlasů

Další recepty Celý díl