Žlebské dvojctihodné koláče


Žlebské dvojctihodné koláče, plněné povidly a tvarohem, sypané drobenkou, připravené zámeckou hospodyní, se v ústech jen rozplývají.
Koláče
1 kg polohrubé mouky
400 ml mléka
240 g krupicového cukru
240 g másla
6 žloutků
2 kostky droždí
1 vanilkový cukr
špetka soli
citronová kůravejce na potření
Švestková povidla
Tvarohová náplň
750 g měkkého polotučného tvarohu
2 vejce
vanilkový cukr
krupicový cukr
rozinky
citronová kůra
Drobenka
140 g polohrubé mouky
100 g krupicového cukru
100 g másla
Do vlažného mléka vsypeme cukr, rozdrobíme droždí, zamícháme a zaprášíme moukou. Zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek.
Do mísy s moukou přidáme 6 žloutků, rozehřáté máslo, špetku soli, citronovou kůru, kvásek a zpracujeme hladké těsto, které se nelepí na vařečku ani na mísu. Zakryté utěrkou necháme hodinu kynout.
Z vykynutého těsta odtrháváme stejné porce, tvarujeme placičky a plníme lžičkou povidel, dobře zabalíme, pokládáme na plech vyložený pečicím papírem, vytvoříme důlek, celý koláček potřeme rozkvedlaným vejcem, plníme tvarohem a posypeme drobenkou.
Pečme dozlatova při 170 °C asi 45 minut.
Ohodnoťte tento recept: