Moučníky a cukroví

Nedělní jarní dort

Tip na atraktivní a přitom snadno zhotovitelný dort - na čokoládový korpus je navršen žloutkový krém. Zdobení je už na vaší fantazii.

dortová forma o průměru 24 cm
marcipánové kvítky na ozdobu

korpus

150 g čokolády na vaření
150 g Hery máslová příchuť
3 vejce
150 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
špetka kypřicího prášku

Heru rozpustíme v kastrůlku, přidáme nalámanou čokoládu a necháme ji rozpustit a odstavíme. Do mísy vyklepneme vejce, přidáme cukr, zlehka vymícháme – napěníme, přilijeme čokoládovou hmotu a nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem. Nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 10 minut.

krém

0,5 l mléka
80 g kukuřičného škrobu
100 g krupicového cukru
300 g Hery máslová příchuť
50 ml vaječného likéru
2 žloutky

V troše mléka rozmícháme škrob a zbylé mléko přivedeme k varu. Do vařícího mléka vmícháme škrobové mléko a 2 minuty provaříme, odstavíme a vmícháme cukr a žloutky. Krém přendáme do mísy, zakryjeme fólií (tak se nám na povrchu krému nevytvoří škraloup) a necháme vychladnout. Poté do pudinku vešleháme Heru máslová příchuť a vaječný likér. Krém naneseme na dortový korpus připravený v dortové formě, dobře uhladíme a ozdobíme.

oplatky na ozdobu

2 bílky
100 g moučkového cukru
100 g hladké mouky
100 g Hery máslová příchuť

Všechny suroviny smícháme v hladké těstíčko, které pomocí karty roztíráme do tenké vrstvy na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C dozlatova a ještě teplé tvarujeme do tvaru hnízda. Dozdobíme kvítky.

Ohodnoťte tento recept: 

91 hlasů

Další recepty Celý díl