Zeleninová jídla

Tofu ve vinném těstíčku se zeleninou a limetovými brambůrky

Tento recept musí uspokojit každého, kdo se zabývá zdravou výživou či je dokonce vegetariánem. Jíst bezmasé jídlo totiž není vůbec žádná nuda. Pokrm je vhodný pro všechny věkové kategorie a výkonnostní třídy. Navíc je můžete vyjmout jakoukoli jeho část a připravit ji i v jiných kombinacích (fantastické limetové brambůrky se zeleninou ke steaku, tofu kostky k zeleninovému salátu, ...).
Tofu je sójový sýr, vyráběný ze sojového mléka, tradiční součást denní potravy Japonců; v asijské kuchyni má již dvoutisíciletou tradici, původně pochází z Číny. Obsahuje vápník, hořčík, železo, vitamíny skupiny B a E. Do určité míry může zastoupit maso, lze z něj připravit polévky, hlavní jídla i sladké dezerty. Kombinovat ho můžeme se zeleninou, rýží, masem sýrem či vejci. Je ideální potravinou pro zdravou výživu, neboť je lehce stravitelné.
Provensálské koření je známá směs koření pocházející z jižní Francie z oblasti Provence.
Skrývá rozmarýn, tymián, dobromysl (jinak oregano), saturejku, fenykl a dokonce i levanduli. Díky své aromatičnosti se nejčastěji používá při přípravě mas ke grilování, pod skopové či jehněčí a králíka. Často se přidává i do dušené zeleniny.

4 porce

tofu

600 g přírodního tofu
2 dcl bílého vína
60 g hladké mouky
1 pol. lžíce sladké papriky
sůl
pepř
0,3 l oleje na smažení
1 citron (podle Vaší chuti na pokapání)

grilovaná zelenina

200 g čerstvé papriky (mix zelená, červená, žlutá)
200 g rajčat
200 g cukety
50 g jarní cibulky
20 g česneku
špetka provensálského koření
sůl
bílý pepř
1 pol. lžíce olivového oleje na osmahnutí

brambůrky

400 g ve slupce vařených malých brambůrků
30 g čerstvé máty
1 limetka
pepř
sůl
2 pol. lžíce olivového oleje

1. z mouky a vína vymícháme středně tuhé těstíčko, dochutíme ho solí, pepřem a sladkou paprikou. Přírodní tofu je neochucené, tak se nebojte připravit pikantní těstíčko, můžete i experimentovat a přidat do něj také bylinky

2. tofu nakrájíme na plátky či kostky, obalíme v těstíčku a smažíme ponořené v oleji dozlatova. Po upečení necháme okapat na papírovém ubrousku a můžeme vydatně pokapat citrónovou šťávou

3. omytou zeleninu očistíme, nakrájíme a zprudka na kapce olivového oleje orestujeme spolu se solí, pepřem a provensálským kořením

4. ve slupce uvařené a oloupané brambůrky opečeme, osolíme a opepříme, lehce promícháme s nasekanou mátou, nakonec přidáme limetovou šťávu

5. vše pěkně naaranžujte na talíře a nechte si chutnat

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl