Saltimbocca z tresky s citronovým rizotem a fíky v portském víně

800 g filetů z tresky
4 plátky parmské šunky
pepř
olivový olej
2 lžíce másla
Na rizoto
200 g rýže arborio
1 šalotka
olivový olej
1 citron
200 ml bílého vína
200 ml vývaru
2 snítky tymiánu
sůl
10 cm řapíkatého celeru
2 lžíce másla
Na sladké fíky
3–4 fíky
200 ml portského vína
Na dokončení
nasekaná jarní cibulka
nasekaná pažitka
Citron oloupeme škrabkou a kůru nasekáme nadrobno a šalotku si nakrájíme také nadrobno. V hrnci rozehřejeme olivový olej, orestujeme šalotku, rýži a mícháme. Po chvíli přilijeme bílé víno, necháme vyvařit, dále přilijeme část vývaru, přidáme čerstvé lístečky tymiánu a nakonec 2/3 citronové kůry. Pozvolna necháme vařit a nezapomene občas promíchat. Postupně přiléváme všechen vývar. Ke konci vaření rizoto osolíme a přidáme na jemné plátky nakrájený řapíkatý celer.
Fíky si nakrájíme na čtvrtky, portské víno zahřejeme a redukujeme v pánvi. Po redukci přidáme fíky a společně promícháme.
Filety tresky opepříme, potřeme olivovým olejem a jednotlivé filety zabalíme do plátků parmské šunky. Opékáme na rozpálené pánvi z obou stran. Ke konci přidáme máslo a zbytek citronové kůry a filety lžící s máslem přeléváme.
Ohodnoťte tento recept: