Maso

Hovězí steak s pikantní mrkví s pomeranči a datlemi

2 silné plátky nízkého roštěnce
pepř
olivový olej
sůl
2 lžíce másla

Na přílohu

3 mrkve
20 cm řapíkatého celeru
2 pomeranče
5 cm zázvoru
cukr
6 datlí
2 lžíce másla
sůl
olivový olej

Na dokončení

chilli nitě
růžový pepř

Škrabkou si nastrouháme pomerančovou kůru a nasekáme ji na velmi tenké nudličky. Z oloupaného pomeranče vykrájíme očištěné segmenty. Zbytek pomeranče uchováme na šťávu.

Mrkev a celer si nakrájíme na špalíčky nebo větší kousky, datle na čtvrtky.

V hrnci necháme svařit vodu s cukrem a v ní blanšírujeme mrkev, po chvíli i řapíkatý celer.

Zázvor nakrájíme na tenké plátky, poté na nudličky.

Steaky opepříme, pokapeme olivovým olejem, který vetřeme do masa. V pánvi si rozehřejeme máslo a přidáme natenko nakrájený zázvor a pomerančovou kůru. Po chvíli přidáme spařenou mrkev, řapíkatý celer a čtvrtky datlí. Restujeme a nezapomínáme míchat. Přidáme šťávu ze zbylého pomeranče, osolíme a redukujeme. Na finále přidáme vykrájené segmenty pomeranče a už nemícháme.

Steaky opékáme na nerezové pánvi. Před koncem opékání osolíme a přidáme máslo a steaky poléváme. Nakonec necháme v pánvi pod pokličkou odpočinout. Zbytek výpeku z pánve můžeme přilít do směsi se zeleninou. Servírujeme s růžovým pepřem, solí a na závěr přidáme chilli nitě.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl