Maso

Králičí běhy na česneku a zelenině

Pokrm, který se v rodině Králově dědí z generace na generaci – je to ryze česká pochoutka, snadná na přípravu a moc dobrá! Vaří hlava rodiny i učitel svých synů Jiří Král.

4 porce

4 porce

4 králičí zadní běhy
100 g špeku
200 g anglické slaniny
1 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
200 g cibule
200 g česneku
5 bobkových listů
7 bobulí nového koření
10 bobulí celého pepře
5 větviček rozmarýnu
sůl

Den předem králíka našpikujeme a potřeme drceným česnekem. Nakrájenou kořenovou zeleninu smícháme s nahrubo nakrájenou cibulí a zbytkem česneku a vložíme do pekáče. Nesolíme. Na takto připravenou zeleninu položíme maso. Maso poklademe na plátky nakrájenou slaninou, pekáč uzavřeme fólií a necháme v chladničce do druhého dne odležet.

Maso a zeleninu osolíme, přiklopíme a vložíme do trouby rozehřáté na 160 ºC (můžeme mírně podlít vodou). Pod pokličkou za občasného přelévání vypečenou šťávou pečeme asi 1 a 1/2 hodiny. Když je maso měkké, sundáme pokličku a dopečeme bez ní dozlatova. Nakonec vybereme koření a můžeme podávat.

Na talíř položíme zeleninu, na ní dáme kusy masa a přilijeme trochu šťávy. Přílohu volíme podle vlastní chuti. Výborné jsou šťouchané brambory, knedlík, ale i rýže či chléb.

Ohodnoťte tento recept: 

38 hlasů

Další recepty Celý díl