Maso

Hovězí hamburger

4 porce

4 ks Stanleys burger
½ špičatého zelí
2 lžíce cukru
1–2 lžíce jablečného octa
40 ml Becherovky
snítka tymiánu
40 g rukoly

150–200 g hladké mouky
42 g droždí
1–2 lžíce cukru
1 vejce
1 stonek jarní cibulky
150 g uzené krkovice
1–2 bílé cibule
10 sušených švestek
olej

Na majonézu

100 ml majonézy
20 stroužků česneku
olej
hrst nasekané hladkolisté petržele
sůl
pepř

Na dokončení

4 vejce

Uzené maso, cibuli a sušené švestky si nakrájíme na kostičky, jarní cibulku na kolečka a vše krátce zarestujeme na pánvi s olejem. V míse si rozdrobíme droždí, přidáme cukr, promícháme a dosypeme mouku, přidáme vejce a nalijeme teplou vodu. Opět promícháme a nakonec přidáme i teplou směs z pánve. Vše společně vařečkou zamícháme a tvarujeme kompaktní těsto. Rozdělíme na několik částí a z těsta rovnou vytvarujeme houstičky, které necháme na plechu nakynout 20–30 minut a poté pečeme v troubě na horký vzduch na 200 °C 15–20 minut. Vyzkoušíme špejlí.

Do hrnce si dáme vrstvičku oleje, přidáme stroužky česneku a necháme pomalu zahřívat. Pomalu smažíme, dokud není dozlatova. Vychladlý česnek dáme do nádoby společně s hladkolistou petrželkou, osolíme, pepříme, přidáme majonézu a vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem.

Špičaté zelí si nakrájíme na silnější plátky, které si orestujeme na pánvi s olejem. Zasypeme cukrem, přidáme jablečný ocet, Becherovku, osolíme a přidáme tymián, který si v ruce lehce nadrtíme. Po lehkém zchladnutí přidáme rukolu a společně promícháme.

Na pánvi opečeme jednotlivé burgery. Poté ještě 4 volská oka.

Hotové a vychladlé housky rozkrojíme, potřeme naší majonézou, přidáme teplý salátek ze špičatého zelí, hotový burger, nakonec volské oko a přiklopíme druhou polovinou housky, taktéž potřenou naší majonézou.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl