Vývar z uzeného masa s kořenovou zeleninou, žemlový knedlík a krepinetka z uzeného masa

4 porce
400 g uzené krkovice
2 mrkve
¼ celeru
Na krepinetky
100 g mletého vepřového masa
100 g uzené krkovice
1–2 žloutky
1 lžička petrželky
1 lžička hořčičného semínka
sůl
pepř
vepřová síťka
Na knedlík
200 g bílého pečiva
150 g uzené krkovice
2 vejce
100 ml mléka
½ cibule
1 lžička drceného kmínu
1 lžička petrželky
sůl
pepř
olej
Na dokončení
kořenová zelenina z vývaru
4 růžičky brokolice
hrst lišek
4 bobkové listy
50 g pórku
špetka muškátového oříšku
Uzené maso na polévku dáme do vody a necháme vařit vývar. Můžete ho táhnout i několik hodin.
Uzené a cibuli na knedlík si nakrájíme na kostičky a obojí orestujeme v pánvi s olejem. Opepříme. Mezitím si nakrájíme bílé pečivo taktéž na kostičky, přidáme k němu drcený kmín, petrželku, vejce, osolíme, nakonec přidáme i směs z pánve a pořádně promícháme. Podle potřeby přiléváme mléko. Tvarujeme koule velikosti akorát do dlaně a poté je vaříme ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou.
Uzenou krkovici na krepinetku si nakrájíme na špalíčky, do mísy si dáme mleté vepřové maso, žloutek, sůl, pepř, petrželku a hořčičné semínko, které jsme se předem naložili ve slané vodě. Promícháme. Připravíme si kus vepřové síťky, cca 15x15 cm, na spodní část dáme hromádku směsi s vepřovým masem, na ni položíme špalíček uzeného a opatrně zarolujeme do síťky, aby nám vznikla hezká rolka. Rolky opékáme na pánvi bez tuku, tuk pustí vepřová síťka.
Nabereme si 2–3 naběračky vývaru, dáme zvlášť do menšího kastrůlku a zahřejeme. Dovnitř přidáme rozkrojené růžičky brokolice, bobkový list, lišky, na kolečka nakrájený pórek a na plátky nakrájenou zeleninu z vývaru a svaříme.
Servírujeme do hlubokého talíře knedlík, krepinetku, pak klademe svařenou zeleninu, posypeme vše nastrouhaným muškátovým oříškem a nakonec zalijeme teplým uzeným vývarem.
Ohodnoťte tento recept: