Sladká bramborová tortilla s mátovo-vanilkovým tvarohem


Bramborová inspirace ze Španělska, ale nasladko, vonící po másle a skořici, doplněná jemným tvarohem.
8−12 porcí
2 kg brambor
2 červené cibule
asi 300 g másla
krupicový cukr
4 cl portského vína
mletá skořice
sůl
6 vajec
Na menší části másla (cca 50 g) osmahneme cibuli nakrájenou na půlkolečka dosklovata, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, podlijeme portským vínem a chvilku podusíme.
Oškrábané brambory nakrájíme na tenké plátky, omyjeme a osušíme. V rozpuštěném másle vaříme brambory pod pokličkou asi 15 minut do poloměkka.
Do mísy vložíme ½ dávky v másle uvařených brambor, ochutíme špetkou soli, cukrem, skořicí a přidáme 3 vejce a ½ dávky dušené cibule. Promícháme a pečeme – na horkou pánvičku nalijeme trochu másla od vařených brambor, poklademe bramborovou směsí a pozvolna pečeme 8−10 minut. Poté pomocí druhé pánvičky nebo talíře otočíme a dopečeme i z druhé strany.
vanilkovo-mátový tvaroh
500 g plnotučného měkkého tvarohu
50 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
2 snítky máty
Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkou a sekanou mátou a podáváme s tortillou.
Ohodnoťte tento recept: