Maso

Bramborové šátečky plněné paštikou

Co k tomuto receptu dodat? Je netradiční, nápaditý a hlavně dobrý!

6−8 porcí

paštika

200 g vepřového bůčku
4 stroužky česneku
1 cibule
1 lžíce sušeného tymiánu
1 lžička římského kmínu
4 cl bílého portského vína
4 cl koňaku
200 g vepřových jater
2 žloutky
asi 4 lžíce strouhanky
mletý pepř
sůl

Bůček nakrájíme na kostky, vložíme do pekáče, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, rozmáčknutý česnek, posypeme tymiánem, římským kmínem, opepříme, osolíme, zastříkneme vínem, koňakem, vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C a pečeme přibližně hodinu. Vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a spolu s játry umeleme, ke směsi přidáme i vypečenou šťávou s kořením, přidáme žloutky, podle potřeby zahustíme strouhankou a dosolíme.

bramborové těsto

1,2 kg brambor vařených ve slupce
400 g hrubé mouky
300 g dětské krupičky
2 vejce
sůl
1 vejce na potření

Oloupané brambory najemno nastrouháme, smícháme s ostatními ingrediencemi a dobře propracujeme v hladké těsto, které rozválíme na ½ cm silný plát (podsypáváme moukou), nakrájíme čtverce (asi 8×8 cm), na střed klademe paštiku, zabalíme do tvaru šátečků, dobře stiskneme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 °C cca 15 minut, poté ještě na tři minuty zvýšíme příkon na 200 °C a dopečeme dozlatova.

K podávání

brusinkový kompot

Podáváme s brusinkami.

Ohodnoťte tento recept: 

23 hlasů

Další recepty Celý díl