Pečené kachní prso, pivní omáčka s medem a ostružinami a mačkaný hrášek s mátou


2 kachní prsa s kůží
300 ml piva
2 lžíce sladidla (sirup, karamel, cukr)
šťáva z 1 pomeranče
2 lžíce másla
sůl
pepř
150 g ostružin
Na mačkaný hrášek
300 g hrášku
1 šalotka
1 stroužek česneku
2 lžíce másla
sůl
pepř
8 lístků máty
5 lístků meduňky
Kachní prso na nařízneme na kůži, osolíme, opepříme a na vlažné pánvi začneme opékat kůží dolů. Vypékáme do růžova a poté vyndáme. Do výpeku v horké pánvi nalijeme pivo a redukujeme. Přidáme sladidlo, šťávu z pomeranče, redukujeme a poté přidáme máslo.
Zamícháme a osolíme. Vypneme vařič a do odstavené pánve přidáme ostružiny, vložíme kachní prsa a v omáčce je necháme společně odpočinout.
Šalotku spolu s česnekem nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo a šalotku s česnekem na něm zpěníme. Poté přisypeme hrášek, ten zarestujeme, osolíme a opepříme.
Bylinky si nasekáme nadrobno a přidáme do hrnce. Promícháme. Šťouchadlem rustikálně rozmačkáme.
Ohodnoťte tento recept: