Maso

Telecí hrudí plněné žemlovou nádivkou

Pokrm jemných chutí, doplněný silnou telecí šťávou, je jedinečnou chuťovou záležitostí.

telecí hrudí
drcený pepř
sůl
rozmarýn
tymián
bobkové listy
rostlinný olej

2 porce

200 g telecího konfitovaného hrudí
2 rohlíky
1 vejce
30 g másla
1 šalotka
hrst plocholisté petrželky
muškátový oříšek
mletý pepř
sůl

na podávání

listový špenát
silná telecí šťáva
petrželové chipsy

Maso osolíme, opepříme, poklademe nadrhnutými bylinkami, přidáme bobkový list a zabalíme do potravinářské folie. V lednici necháme do druhého dne marinovat.

Přendáme do pekáče, zalijeme olejem, zakryjeme alobalem a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 8-10 hodiny při 90 °C nebo 4 hodiny při 130 °C.

Poté vyjmeme z tuku, zatížíme a dáme na 10 hodin lisovat.

Z hrudí nakrájíme velmi tenké plátky, které těsně vedle sebe klademe na potravinářskou folii, poklademe ji nádivkou a zarolujeme, důkladně zabalíme do folie a ještě do alobalu. Vaříme 10 minut.

Poté vyjmeme, alobal a folii opatrně odstraníme a podáváme se špenátem a petrželovými chipsy, doplníme telecí šťávou.

Nádivka

Rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy, přidáme vejce, nasekanou petrželku, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem, osolíme.

Nadrobno nakrájenou šalotku osmahneme na másle a vmícháme ji do směsi.

Nádivku klademe na plátky masa.

Špenát

V pánvi rozpustíme máslo, na něm osmahneme šalotku dosklovata, vmícháme mladý špenát, ochutíme mletým pepřem a solí, zlehka osmahneme, osušíme na papírovém ubrousku a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

13 hlasů

Další recepty Celý díl