Telecí hrudí plněné žemlovou nádivkou


Pokrm jemných chutí, doplněný silnou telecí šťávou, je jedinečnou chuťovou záležitostí.
telecí hrudí
drcený pepř
sůl
rozmarýn
tymián
bobkové listy
rostlinný olej
2 porce
200 g telecího konfitovaného hrudí
2 rohlíky
1 vejce
30 g másla
1 šalotka
hrst plocholisté petrželky
muškátový oříšek
mletý pepř
sůl
na podávání
listový špenát
silná telecí šťáva
petrželové chipsy
Maso osolíme, opepříme, poklademe nadrhnutými bylinkami, přidáme bobkový list a zabalíme do potravinářské folie. V lednici necháme do druhého dne marinovat.
Přendáme do pekáče, zalijeme olejem, zakryjeme alobalem a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 8-10 hodiny při 90 °C nebo 4 hodiny při 130 °C.
Poté vyjmeme z tuku, zatížíme a dáme na 10 hodin lisovat.
Z hrudí nakrájíme velmi tenké plátky, které těsně vedle sebe klademe na potravinářskou folii, poklademe ji nádivkou a zarolujeme, důkladně zabalíme do folie a ještě do alobalu. Vaříme 10 minut.
Poté vyjmeme, alobal a folii opatrně odstraníme a podáváme se špenátem a petrželovými chipsy, doplníme telecí šťávou.
Nádivka
Rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy, přidáme vejce, nasekanou petrželku, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem, osolíme.
Nadrobno nakrájenou šalotku osmahneme na másle a vmícháme ji do směsi.
Nádivku klademe na plátky masa.
Špenát
V pánvi rozpustíme máslo, na něm osmahneme šalotku dosklovata, vmícháme mladý špenát, ochutíme mletým pepřem a solí, zlehka osmahneme, osušíme na papírovém ubrousku a podáváme.
Ohodnoťte tento recept: