Ryby a mořské plody

Pečený kapr s kořenovou zeleninou a bramborami

Říční kapry z řeky Sázavy přinesli kluci z rybářského oddílu jako svoji velkou trofej. A Kluci v akci zase ukázali, jak nenáročně připravit vydatnou porci kapra s kořenovou zeleninou na žhavých uhlíkách.

4–6 porcí

1 kapr
200 g celeru
200 g mrkve
200 g kořenové petržele
200 g červené cibule
400 g raných brambor
10 stroužků česneku
100 g másla
2 citróny
100 ml slunečnicového oleje
svazek petrželky kudrnky a jiných bylinek (pažitka, nať z mladého celeru apod.)
sůl
pepř

1. Naporcovaného kapra osolíme, opepříme a naložíme na půl hodiny do marinády z oleje, drceného česneku, citrónu a sekaných čerstvých bylinek.

2. Kořenovou zeleninu nakrájíme na větší kostky, cibuli a rané brambory (se slupkou) na plátky, promísíme s rozpuštěným máslem, osolíme a opepříme.

3. Polovinu zeleniny přendáme do pekáče nebo pokud pečeme v ohništi, tak na alobal. Na zeleninu klademe kapra, završíme druhou polovinou zeleniny, dobře zavineme a pečeme buď v troubě půl hodiny přikryté na 140 °C, poté ještě 15 minut na 200 °C, nebo v ohništi ve žhavém uhlí v alobalu cca 1 hodinu.

Ohodnoťte tento recept: 

83 hlasů

Další recepty Celý díl