Maso

Zapečené brambory s jelením ragú a uzeným sýrem

Tuto dobrotu ve velkém pekáči položíte doprostřed stolu a uvidíte, že se strávníci na ragú vrhnou jako kobylky. Vůně koření a bylinky provoní celý byt.

4 porce

600 g jeleního ořezu
80 g sádla
100 g mrkve
100 g celeru
100 g petržele
100 g cibule
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
1 citron
40 g cukru
100 g rajského protlaku
100 g šípkové marmelády
směs drceného koření (pepř, skořice, nové koření, jalovec, bobkový list)
sůl
½ l červeného vína
800 g brambor vařených ve slupce
150 g uzeného eidamu

Pekáč vymažeme sádlem.

Maso umeleme a zeleninu nakrájíme na malé kostky.

Na rozpáleném sádle zeleninu opečeme, přidáme snítku tymiánu a rozmarýnu, přidáme trochu citronové kůry, cukr, když zkaramelizuje, vmícháme rajský protlak, šípkovou marmeládu, citronovou šťávu.

Zarestujeme a vmícháme maso, osmahneme, vložíme směs drceného koření, osolíme, zalijeme vínem, zamícháme, zaklopíme a dusíme asi 30 minut.

Vařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Vyskládáme je do pekáče, na ně rozprostřeme ragú, opět přijde na řadu vrstva brambor, navrch nastrouhaný sýr. Zapečeme v rozpálené troubě při 180 °C 15−20 minut dozlatova.

Ohodnoťte tento recept: 

19 hlasů

Další recepty Celý díl