Ryby a mořské plody

Grilované kalamáry s blitvou

1 kg čerstvých kalamárů střední velikosti
4–5 stroužků česneku
hrst čerstvé petrželky
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
pár lžic bílého vína

Na blitvu

200 g brambor
500 g blitvy (mangoldu)
1 stroužek česneku
1 lžičku vinného octa
1 dcl olivového oleje
2 lžičky soli
špetka pepře

Na podávání

citron

Kalamáry očistíme (odstraníme vnitřnosti, chrupavčitou kost a rypák), chapadla oddělíme, ale nevyhazujeme – také se grilují. Dobře opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Pokud chceme intenzivnější chuť, můžeme předem marinovat. V tom případě si připravíme marinádu z olivového oleje, soli, pepře a pár lžic bílého vína a kalamáry marinujeme 15–30 minut.

Kalamáry ideálně grilujeme nebo můžeme i péct na pánvi. Čím kratší doba, tím lepší. Stačí 1 minutu z každé strany. Ještě teplé kalamáry znovu přelijeme směsí olivového oleje, nasekané petrželky a nadrobno nasekaného česneku. Lehce promícháme a rovnou servírujeme.

Mangold umyjeme a nakrájíme na větší kusy. Brambory umyjeme, oloupeme a vaříme doměkka se solí. Před koncem přidáme nakrájený mangold a společně vaříme ještě dvě minuty. Scedíme. V hrnci rozpálíme olivový olej, osolíme, opepříme, přidáme vinný ocet, a nakonec i mangold a brambory. Na závěr můžeme přidat prolisovaný česnek a promíchat.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl