Maso

Pašticada

2 kg telecí falešné svíčkové
100 g pancetty
4 cibule
3 mrkve
100 g celeru
4 stroužky česneku
2 bobkové listy
1 větvička rozmarýnu
1 jablko
10 hřebíčků
50 g sušených švestek
20 g sušených moruší
6 dcl červeného vína
2 dcl vinného octa
2 lžíce rajského protlaku
1,5 dcl slunečnicového oleje
sůl
10 kuliček pepře
1,5 dcl dezertního vína

Maso prošpikujete mrkví, pancettou, hřebíčkem a česnekem. Ochutíme pepřem a solí. Vložte do nádoby a přidejte víno, vinný ocet, zeleninu a jablko rozkrájené na kostky, rozmarýn, bobkový list a česnek. Vše promícháme a maso necháme odstát 4 hodiny. V hrnci na zahřátém oleji s pepřem opečte maso ze všech stran, vyjměte a dejte na stranu. Do stejného hrnce přidejte zeleninu, osmahněte dozlatova, poté přidejte rajský protlak, sůl a pepř. Potom přilijte tekutinu z vína a vinného octa, ve které se marinovalo maso a nakonec ještě zalijte dezertním vínem. Sušené švestky a moruše přidejte také do hrnce. Doplňte vodou dle potřeby a vložte zpět i maso. Vše vařte na středním plamenu 90 minut. Poté maso vyjměte a nakrájejte na plátky. Omáčku podle potřeby zredukujte, vyjměte koření, rozmixujte a vraťte do ní nakrájené maso.

Noky

1 kg brambor
40 g uleželého (místního) ovčího sýru
špetka muškátového oříšku
300 g hrubé mouky
5 g soli
2 g pepře

Brambory omyjte, oloupejte a pečte v troubě na 180 stupňů asi 45 minut. Upečené brambory propasírujte přes velké síto a nechte vychladnout. Ochuťte solí a pepřem, muškátovým oříškem a ovčím sýrem. Zpracujte do tvaru malých noků o velikosti 0,5 cm a zasypte hrubou moukou, aby se dále nelepily. Vařte krátce ve vroucí, osolené vodě, dokud noky nevyplavou.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl