

400 g lososa
voda
100 ml bílého vína
sůl
snítka tymiánu
pár lístků šalvěje
Na salát
2 žluté mrkve
2 fialové mrkve
1 fenykl
1 červená cibule
4 uvařené brambory
2 stroužky česneku
olivový olej
50 ml bílého vína
Na dresing
šťáva z 1 citronu
2 lžíce medu
pepř
olivový olej (dle množství šťávy)
Na dokončení
8 křepelčích vajíček
řeřicha
kopr
V pánvi si zahřejeme malé množství vody, přilijeme bílé víno, osolíme a přidáme tymián a šalvěj. Přiklopíme pokličkou a necháme společně zahřát. Poté vložíme celý filet lososa, osolíme a zpět přiklopíme a necháme vařit. Odhadem asi 10–15 minut. Po uvaření vyjmeme a jemně natrháme rybu lžící.
Mrkve si pomocí škrabky nastrouháme na plátky, uvařené brambory nakrájíme na kolečka, fenykl a cibuli také nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi s olivovým olejem si osmahneme cibuli s nadrobno nakrájeným česnekem. Zakápneme bílým vínem a necháme odpařit.
Suroviny na dresing dáme do velké mísy a vyšleháme jemnou emulzi. Přidáme všechnu studenou zeleninu, promícháme a nakonec přidáme i teplou směs z pánve a společně promícháme.
Na pánvi si připravíme volská oka z křepelčích vajíček.
Servírujeme salátek, natrhané kousky lososa, volská oka. Zdobíme řeřichou a koprem.
Ohodnoťte tento recept: