Losos á la cornelius s kaviárovou omáčkou a květákovým pyré


Losos je oblíbená ryba po celém světě. Zde přinášíme Stefanův recept na výtečný sváteční oběd či večeři. Strouhanka ochucená drceným kořením – římským kmínem, koriandrem a limetovou kůrou – dodá rybě šmrnc, neotřelou chuť a skvěle se snoubí s dalšími doplňky tohoto pokrmu.
4 porce
800 g filetu z lososa bez kůže
1 díl hrubozrnné soli : 1 díl krupicového cukru
olej
Filet lososa bez kůže (s odstraněnými malými kůstkami) podélně rozkrojíme na půl a obalíme ve směsi soli a cukru. Takto necháme asi hodinu odležet a poté omyjeme a osušíme.
Na pánev s trochou rozpáleného oleje pokládáme plátky lososa nejprve stranou, kde byla kůže (tam je maso tučnější), vyjmeme, opečenou stranu obalíme ve směsi ochucené strouhanky, vrátíme na pánev neopečenou stranou a krátce dopečeme.
Porce lososa před podáváním ještě jednou obalíme v ochucené strouhance (viz níže).
Ochucená strouhanka
strouhanka
drcený římský kmín
drcený koriandr
kůra z limetky
Strouhanku smícháme s uvedeným kořením a limetkovou kůrou.
Pozn.: Stefan doporučuje také druhou možnost, jak připravit lososa v troubě:
při 40 °C péct po dobu 90 minut. Je to nejšetrnější způsob pro zachování všech živin obsažených v rybě.
Omáčka
200 ml 33% smetany
250 g másla
100 g lososového kaviáru
2 lžíce nasekané pažitky
Smetanu vařením zredukujeme na poloviční množství, ručně a postupně vešleháme máslo, odstavíme a vmícháme lososový kaviár a sekanou pažitku.
Květákové pyré
květák
smetana
máslo
sůl
Vařený květák rozmixujeme s trochou horké smetany, zjemníme máslem, dochutíme solí.
Servírování
Na talíř servírujeme porci květákového pyré (přidat můžeme pár kousků celého blanšírovaného květáku, porci lososa, omáčku. doplnit můžeme proužky červené cibule, kterou jsme povařili ve vodě s octem a cukrem.
Ohodnoťte tento recept: