Ryby a mořské plody

Losos á la cornelius s kaviárovou omáčkou a květákovým pyré

Losos je oblíbená ryba po celém světě. Zde přinášíme Stefanův recept na výtečný sváteční oběd či večeři. Strouhanka ochucená drceným kořením – římským kmínem, koriandrem a limetovou kůrou – dodá rybě šmrnc, neotřelou chuť a skvěle se snoubí s dalšími doplňky tohoto pokrmu.

4 porce

800 g filetu z lososa bez kůže
1 díl hrubozrnné soli : 1 díl krupicového cukru
olej

Filet lososa bez kůže (s odstraněnými malými kůstkami) podélně rozkrojíme na půl a obalíme ve směsi soli a cukru. Takto necháme asi hodinu odležet a poté omyjeme a osušíme.

Na pánev s trochou rozpáleného oleje pokládáme plátky lososa nejprve stranou, kde byla kůže (tam je maso tučnější), vyjmeme, opečenou stranu obalíme ve směsi ochucené strouhanky, vrátíme na pánev neopečenou stranou a krátce dopečeme.

Porce lososa před podáváním ještě jednou obalíme v ochucené strouhance (viz níže).

Ochucená strouhanka

strouhanka
drcený římský kmín
drcený koriandr
kůra z limetky

Strouhanku smícháme s uvedeným kořením a limetkovou kůrou.

Pozn.: Stefan doporučuje také druhou možnost, jak připravit lososa v troubě:

při 40 °C péct po dobu 90 minut. Je to nejšetrnější způsob pro zachování všech živin obsažených v rybě.

Omáčka

200 ml 33% smetany
250 g másla
100 g lososového kaviáru
2 lžíce nasekané pažitky

Smetanu vařením zredukujeme na poloviční množství, ručně a postupně vešleháme máslo, odstavíme a vmícháme lososový kaviár a sekanou pažitku.

Květákové pyré

květák
smetana
máslo
sůl

Vařený květák rozmixujeme s trochou horké smetany, zjemníme máslem, dochutíme solí.

Servírování

Na talíř servírujeme porci květákového pyré (přidat můžeme pár kousků celého blanšírovaného květáku, porci lososa, omáčku. doplnit můžeme proužky červené cibule, kterou jsme povařili ve vodě s octem a cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

13 hlasů

Další recepty Celý díl