Ryby a mořské plody

Halibut s blanšírovanou zeleninou

Halibut je ryba výtečná, jedinečná a pro nás naprosto sváteční. Žádá tedy šetrné zpracování a jemné přílohy. Jeden tip dostaneme od šéfkuchaře Stefana. Dozvíme se také, jak připravit dobrý rybí z kostí halibuta. Vývarem naše vaření začneme.

4 porce

Rybí vývar

kostra z halibuta
2 cibule
2 mrkve
4 lahůdkové cibulky
6 bobkových listů
½ lžíce celého pepře
voda
sůl

Kostru nakrájíme na malé kusy, cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo spolu s mrkví a jarní cibulkou. Vše vložíme do vody, přidáme bobkový list a celý pepř, můžeme maličko osolit. Vaříme 40 minut, poté scedíme a redukujeme na poloviční množství, dosolíme podle chuti.

Halibut

600 g filetu z halibuta bez kůže
šupinková mořská sůl
slunečnicový olej

Filet nakrájíme na velké kostky, osolíme šupinkatou mořskou solí. Na grilovací pánvi rozpálíme trochu oleje a rybu z obou stran opečeme.

Blanšírovaná zelenina

rybí vývar
květák
karotka
kedlubna
lahůdková cibulka
černé olivy
sůl

Malé růžičky květáku a nakrájenou mrkev krátce povaříme na skus.

Do zredukovaného rybího vývaru vložíme blanšírovaný květák a karotku, přidáme na malé kostičky nakrájeno kedlubnu, černé olivy, osolíme a necháme prohřát.

Na podávání

křenová šlehačka

Servírování

Do hlubokého talíře vložíme zeleninu s trochou vývaru, porci halibuta, lehce osolíme šupinkatou solí, zakápneme olejem a navrch dozdobíme křenovou šlehačkou.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl