Opilý Izidor je v mnoha rodinách tradiční sladkostí vánočních tabulí. Ti, kteří o něm uslyší poprvé, nechť neváhají a tuto výtečnou sladkost ochutnají. Nejedná se přímo o klasické cukroví. Mohli bychom říct, že se jedná o čtyřpatrový koláč plný ořechů, žloutkového krému, rumu a čokolády. Krájí se na malé kostky a je jednoznačně výborný. Uchovávejte ho v chladu, ochutnávat začněte až druhý den, když je dort dobře vychlazený a odleželý a nesedejte za volant. Tímto děkujeme paní Kejvalové, mamince našeho milého zvukaře Standy, která nám recept poskytla.

na rozměr plechu cca 30 × 35 cm

Ořechový korpus

150 g másla
150 g krystalového cukru
4 žloutky
120 g vlašských ořechů
70 g hrubé mouky
½ prášku do pečiva
1 lžíce kakaa
4 bílky

Při pokojové teplotě změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, poté postupně vmícháme žloutky, ořechy, hrubou mouku s práškem do pečiva, kakao a na závěr tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, pečeme při 175 °C kolem 15 minut. Necháme zchladnout a potřeme ořechovou náplní, poté krémem a na závěr čokoládovou polevou. Necháme zchladnout a proležet do druhého dne, potom krájíme na malé čtverečky.

Ořechová náplň

250 g vlašských ořechů
3 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 dl rumu

Mleté ořechy smícháme s oběma cukry a rumem.

Krém

5 žloutků
100 g moučkového cukru
3 lžíce kakaa
1 máslo

Nad vodní lázní vymícháme žloutky s cukrem a kakaem do husté lesklé hmoty, poté po částech vmícháme změklé máslo.

Čokoládová poleva

200 g čokolády na vaření
150 g másla

Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu s máslem, dobře promícháme a naneseme na dezert.

Další recepty Celý díl