Moučníky a cukroví

Norské zázvorové perníčky

Letos jsme natáčeli v Norsku dvě předvánoční episody, na které se můžete těšit o následujících dvou sobotách (14. 12., 21. 12.). Norské kolegyně, s nimiž jsme při natáčení spolupracovali, mi s radostí postoupily rodinný recept na nejtradičnější norské cukroví – zázvorové perníčky. Přijměte je jako pozdrav z krásného Norska, kde všichni (prarodiče, rodiče i děti) na Vánoce, v samotný Štědrý den, sedí u televizních obrazovek a sledují českou pohádku Tři oříšky pro Popelku.

Jejich perníčky jsou od tradičních českých navíc kořeněné mletým zázvorem a pepřem. Toto koření nechává na jazyku záchvěv příjemně jemného pálení. Čerstvě po upečení jsou křupavé, během týdně změknout, chuť si uchovávají stále stejnou – voní po másle, medu a koření.

150 g másla
1 dl medu
2 dl cukru
1 dl smetany
450 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
½ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky mletého pepře
½ lžičky mletého hřebíčku
2 lžičky mleté skořice

Těsto si připravíme den před samotným pečením.

V pánvi šetrně, pozvolna rozehřejeme máslo, med a cukr. Když se ingredience spojí, odstavíme, vmícháme smetanu a necháme trochu zchladnout. Vmícháme koření a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Vypracujeme hladké těsto, rozdělíme na dvě části, vložíme do mikrotenových sáčků a ponecháme do druhého dne v lednici.

Těsto rozvalujeme na pomoučeném vále na 3 mm vysoký plát, ze kterého vykrajujeme oblíbené tvary, klademe na plech vyložený pečicím papírem, pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C asi 9−10 minut do zlatohněda.

Po vychladnutí zdobíme perníčky cukrovo-citronovou polevou.

Ohodnoťte tento recept: 

138 hlasů

Další recepty Celý díl