Polévky

Kaštanová polévka s portským vínem a pečeným sivenem

4 porce

40 g cibule
40 g řapíkatého celeru
50 g mrkve
50 g sezónních hub
40 g anglické slaniny
olej
1 stroužek česneku
2 bobkové listy
300 g jedlých kaštanů
50 ml bílého suchého vína
1 l drůbežího vývaru
40 ml bílého portského vína
20–30 ml smetany

Polévková vložka

10 ks předvařených jedlých kaštanů
15 vyloupaných vlašských ořechů
20 ml bílého portského vína
sůl
10 ks růžičkové kapusty
100 g másla

2 filety sivena
sůl
pepř
olej

V hrnci na rozpáleném oleji osmahneme na kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer, po chvíli přidáme cibuli. Krátce zarestujeme. Slaninu a houby si také nakrájíme na kostky a vložíme do hrnce. Promícháme a společně prohřejeme. Přidáme bobkové listy a nakonec jedlé kaštany. Zalijeme bílým vínem a vývarem a necháme alespoň 30 minut vařit. Po uvaření vyndáme bobkové listy, poté rozmixujeme, přilijeme bílé portské víno a zjemníme smetanou.

Ve druhém hrnci zahřejeme osolenou vodu, přilijeme portské víno, vložíme předvařené jedlé kaštany a vyloupané vlašské ořechy, krátce povaříme a necháme louhovat asi 10 minut v rozvaru.

Růžičkovou kapustu spaříme v hrnci s teplou vodou. Jednotlivé růžičky rozkrojíme napůl, opečeme na pánvi s máslem a přidáme vlašské ořechy a jedlé kaštany z rozvaru. Osolíme.

Filety sivena si rozkrojíme na polovinu, osolíme, opepříme a opečeme na pánvi s olejem.

Servírujeme jednotlivé části do hlubokého talíře. Můžeme dozdobit šlehačkou a kouskem řapíkatého celeru.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl