Maso

Anglickou slaninou plněná vepřová panenka se švestkovou omáčkou

Autorka tohoto receptu, paní Helena Račáková, podává panenku s výtečnými šťouchanými bramborami – škrábané brambory uvaří, vodu slije, přidá máslo, stroužek drceného česneku a nakrájenou jarní cibulku osolí, vše rozšťouchá a výsledek je vynikající!

4 porce

800 g vepřové panenky
8 plátků anglické slaniny
olivový olej
chilli
snítka rozmarýnu
sůl

Panenku očistíme a pěknou středovou část podélně nakrojíme, vložíme plátky anglické slaniny a svážeme provázkem. Panenku opečeme z obou stran na olivovém oleji.

Přemístíme do pekáčku, zlehka ochutíme chilli, přiložíme lístky rozmarýnu a dopečeme při 180 °C asi 10 minut. Nakrájíme na plátky a osolíme. Podáváme se švestkovou omáčkou a šťouchaným bramborami.

švestková omáčka

30 g másla

1 lžíce hladké mouky
250 ml vody
150 ml portského vína
4 lžíce švestkových povidel
hrst sušených švestek
chilli
mletý pepř
citronová kůra
odvar ze skořice
sůl

Doporučujeme uvařit před samotnou přípravou masa.

V kastrůlku rozpustíme máslo, zasypeme moukou, osmahneme, za stálého míchání zalijeme vodou a portským vínem, vmícháme povidla, pokrájené sušené švestky, ochutíme chilli, mletým pepřem, citronovou kůrou, odvarem ze skořice a solí.

Za průběžného míchání vaříme 20 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

122 hlasů

Další recepty Celý díl