Konečně si přijdou na své milovníci máku! Historie receptu sahá do slavné vídeňské kavárny Sperl, založené koncem 19. století, v jejíž nabídce najdete vždy alespoň jeden zákusek oplývající makovou chutí. Makové řezy jsou velmi vydatné, chuťově zde vyniká nejen mák, ale i chuť pečeného másla.

těsto

500 g hladké mouky
200 g krupicového cukru
300 g másla
100 g rybízové marmelády nebo džemu

Z mouky, cukru a změklého másla vypracujeme těsto. Těsto buď vyválíme a přeneseme na plech vytřený máslem nebo jej rovnou na plechu ručně vymačkáme. Korpus předpečeme 20 minut při 180 °C, necháme zchladnout a potřeme rybízovou marmeládou.

maková náplň

300 g mletého máku
250 ml 33% smetany
100 ml rumu
4 bílky + 70 g krupicového cukru
250 g másla + 200 g krupicového cukru
1 balíček vanilkového cukru
4 žloutky
70 g mletých vlašských ořechů

Mletý mák se smetanou a rumem povaříme na mírném ohni.

Bílky vyšleháme se 70 g cukru do pevného sněhu.

Změklé máslo vyšleháme s 200 g cukru a vanilkovým cukrem do pěny, poté vešleháme postupně žloutky. Na závěr vmícháme ořechy a vlažnou makovou náplň.

Na závěr vmícháme tuhý sníh.

dokončení

Směs rozetřeme na korpus a pečeme při 150 °C cca 45 minut.

Necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne, a krájíme řezy v podobě malých kostek.

Ohodnoťte tento recept: 

210 hlasů

Další recepty Celý díl