Sachrův dort je legendou mezi dorty a každý vyznavač sladkého by ho měl alespoň jednou ochutnat. Už proto, aby si udělal svůj názor, protože na Sachr jsou ohlasy různé. Jeden o něm básní, druhému se zdá příliš suchý a dá přednost krémovým a šlehačkovým dortům. Sachr chutná po čokoládě, promazává a pomazává se zásadně jen meruňkovou marmeládou a čokoládová poleva se připravuje z cukrového rozvaru. Je tak vydatný, že pro uspokojení chutí i nasycení stačí jen malý kousek. Dort vydrží (uskladněný v lednici), poměrně dlouho, snad čím více je proleželý, tím je lepší. Samozřejmě ho můžete doplnit porcí podomácku vyšlehané šlehačky.

do dortové formy o průměru 26 cm

210 g másla
165 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
9 žloutků
195 g 70% hořké čokolády
210 g hladké mouky
9 bílků
165 g krystalového cukru
400 g meruňkové marmelády

Při pokojové teplotě změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, přidáme obsah vanilkového lusku a vešleháme posupně žloutky. Vmícháme mouku a nad vodní lázní rozpuštěnou čokoládu.

Z bílků a krystalového cukru vyšleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do čokoládové hmoty.

Dno formy vyložíme pečicím papírem (utáhneme pod obručí anebo namísto dna použijeme pečicí papír, který obtočíme kolem obruče) a vlijeme těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut (zda je korpus pečený, vyzkoušíme vpíchnutím špejle – pokud se na ni nelepí těsto, je upečeno). Korpus necháme vychladnout, nejlépe odstát do druhého dne.

Pokud má korpus nějaké nerovnosti vzniklé při pečení, zkrojíme je, poté převrátíme spodkem vzhůru (dno je vždy zcela rovné), prokrojíme na půl a potřeme meruňkovou marmeládou. Poloviny spojíme a dort potřeme i svrchu a po stranách. Necháme zaschnout a v lednici vychladit, teprve pak polijeme čokoládovou polevou.

čokoládová poleva

125 g vody
250 g krystalového cukru
250 g 55% hořké čokolády

Vodu svaříme s cukrem po dobu 5 minut, odstavíme a necháme trochu zchladnout. Poté vmícháme změklou čokoládu. Mícháme tak dlouho, až se nám vytvoří hustá a hladká, avšak ještě tekutá hmota, kterou potřeme celý dort. Polevu necháme ztuhnout, dort uchováváme v chladu.

Další recepty Celý díl