Moučníky a cukroví

Bezlepková sakrajda

Těsto

300 g chlebové italské bezlepkové mouky
100 g jemné pohankové mouky
200 g moučkového cukru
7 g kypřícího prášku
2 g soli
7 g xantanu
7 g mouky ze zlatého lněného semínka
2 lžičky perníkového koření
½ lžičky mletého hřebíčku
1 lžička citronové kůry
2 lžíce medu
1 vejce M
1 lžíce rumu
80 g másla
60 g mléka

Náplň

300 g povidel
160 g vlašských ořechů

Na dokončení

1 vejce na potření
2 lžíce rumu
2 lžíce másla
moučkový cukr

Sypké ingredience na těsto a citronovou kůru vsypeme do mísy a společně promícháme. Přidáme med, vejce, rum a máslo. Promícháme a rukama pořádně prohněteme. Postupně přiléváme mléko. Vypracujeme kompaktní těsto, které necháme přes noc odpočinout v lednici.

Polovinu ořechů nadrtíme najemno, druhou necháme vcelku. Nadrcené ořechy smícháme s povidly a touto náplní potřeme těsto, které jsme si rozdělili na 3 části a každou rozváleli na 3–5 mm tenký plát. Ještě zasypeme celými vlašskými ořechy, srolujeme do štrůdlu, potřeme vejcem a nahoru naskládáme ještě celé vlašské ořechy. Pečeme v troubě na 160 stupňů asi 30 minut. Po vytažení hned potřeme rozpuštěným máslem s rumem a posypeme cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

33 hlasů

Další recepty Celý díl