Varenyky


Těsto
300 g hladké mouky
150 g horké vody
15 g oleje
5 g soli
Náplň
500 g mletého kuřecího masa
100 g nivy
lžička mleté papriky
špetka chilli
Na dokončení
zakysanou smetanu
100 g rozpuštěného másla
ocet
Do mísy dáme hladkou mouku, sůl, olej a horkou vodu. Společně promícháme a poté rukou vyhněteme těsto. Necháme v potravinové fólii odpočinout hodinu v lednici.
Mleté kuřecí maso dáme do mísy, přidáme nastrouhanou nivu, mletou papriku a chilli a společně prohněteme. Necháme taktéž odpočinout v lednici.
Poté si těsto rozpůlíme, rozválíme na tenký plát a vykrajujeme kolečka o průměru cca 8–9 cm. Na střed vložíme lžičkou náplň, kolečka překlopíme, konce prsty spojujeme k sobě, a nakonec ostré konce také spojíme k sobě. Vaříme ve vroucí osolené vodě asi 10 minut.
Na pánvi si rozpustíme máslo a uvařené varenyky dáváme rovnou do pánve, aby se v másle „vykoupaly“. Ihned poté servírujeme na talíř, pokapeme octem a přidáme lžíci zakysané smetany.
Ohodnoťte tento recept: