Pečené hrudí s bylinkovou salsou, omáčkou demi glace s vínem a šťouchanými bramborami s tvarohem
1 kg hrudí
Kořenící směs
750 g soli
150 g mletého pepře
300 g sušeného česneku
300 g sušené cibule
Bylinková salsa
100 g libečku
100 g pažitky
100 g petrželky
100 g rajčátek
50 ml oleje
šťáva z 1/2 citronu
30 g zeleného pepře
Šťouchané brambory
1 kg brambor
snítka rozmarýnu
kousek tymiánu
lžíce divokého koření
250 g tvarohu
sůl
10 g muškátového květu
Omáčka
200 ml demi glace
200 ml bílého vína
2 lžíce másla
sůl
Na dokončení
40 g smažené vídeňské cibulky
Do mísy nasypeme suroviny na kořenící směs, společně promícháme a maso si v ní důkladně obalíme. Zabalíme do pečícího papíru a alobalu. Pokud možno, necháme naložené v lednici (klidně i 2 dny). Pečeme v troubě 8 hodin na 110 stupňů.
Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě s kořením. Po uvaření si brambory nakrájíme na kostky, nasypeme do mísy a smícháme s tvarohem, solí a muškátovým květem a opatrně rozšťoucháme.
Libeček, petrželku a pažitku si nasekáme nadrobno a dáme do misky. Rajčátka si nakrájíme také nadrobno a přidáme k bylinkám. Přidáme olej, zelený pepř a šťávu z citronu. Společně promícháme.
Víno si nalijeme do hrnce, zahřejeme a začneme redukovat. Po zredukování přilijeme demi glace, rozmícháme a vypneme sporák. Nakonec přidáme máslo, osolíme a metličkou rozmícháme.
Ohodnoťte tento recept: