Maso

Francouzské brambory s uzeným masem

Jídla z jednoho hrnce či pekáče jsou oblíbené mnoha kuchařkami i strávníky. Dnes si připravíme z poctivého jihočeského bůčku výtečné zapékané brambory.

6 porcí

1 kg brambor

300 g pečeného bůčku na kmíně
200 g cibule
10 stroužků česneku
2 hrsti libečku
2 hrsti petrželky
4 vejce
100 ml smetany
muškátový oříšek
mletý pepř
sůl
vepřové sádlo

Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a ponecháme ve studené vodě, aby nezhnědly.

Bůček nakrájíme na kostky či plátky, cibuli na klínky a česnek nahrubo nasekáme.

Maso opečeme na pánvi, přidáme cibuli, zprudka orestujeme, přidáme česnek, osmahneme, ochutíme muškátovým oříškem, opepříme, vmícháme sekaný libeček a odstavíme.

Oloupané a na plátky nakrájené brambory vyskládáme na dno pekáče vymazaného sádlem, navršíme vrstvu vypečeného bůčku a zakryjeme další vrstvou brambor.

Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C na 29 minut, poté zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou, sekanou petrželkou, solí a pepřem. Teplotu trouby snížíme na 150 °C a dopečeme do zlatavé barvy. Podávám s kyselými okurkami.

na podávání

kyselé okurky

Ohodnoťte tento recept: 

110 hlasů

Další recepty Celý díl