Vepřový bok na pivu s pyré z červené řepy a houskovým knedlíkem


Dozlatova vypečené kostky vepřového boku potěší nejednoho milovníka masa! Nechybí pořádná dávka cibule a česneku. Moderní přílohou je znovuobjevovaná červená řepa a z ní připravené pyré.
4 porce
600 g vepřového boku s kůží
drcený kmín
sůl
4 cibule
6 stroužků česneku
700 ml světlého 10° piva
pyré z červené řepy
500 g červené řepy
4 šalotky
1 velký brambor
voda
máslo
sůl
fenyklové semínko
Bok nakrájíme na větší kostky, okmínujeme a osolíme.
Do pekáče vložíme cibuli nakrájenou na klínky, nahrubo nasekaný česnek, masové kostky kůží vzhůru a zprudka zapečme ve vyhřáté troubě při 210 °C, poté podlijeme pivem, zakryjeme poklicí a dopečme doměkka.
Oloupanou červenou řepu, šalotku a brambor uvaříme v osolené vodě doměkka, slijeme, ponecháme jen trochu vývaru a s máslem rozšťoucháme. Ochutíme solí a drceným fenyklovým semínkem.
houskový knedlík
4 housky
1,5 hrnku hrubé mouky
0,5 hrnku polohrubé mouky
2 lžičky kypřicího prášku
2 vejce
1 hrnek vody
sůl
Housky nakrájíme na kostičky.
Obě mouky promícháme s kypřicím práškem a solí, přidáme vejce a vodu a vymícháme hladké těsto. Do těsta vmícháme housku a takto necháme 15 minut odstát. Poté si navlhčíme ruce a vytvarujeme dvě úhledné šišky, které vaříme v osolené vodě 25 minut, v polovině varu knedlíky v hrnci obrátíme. Po vyjmutí knedlíky nakrájíme či naporcujeme pomocí kráječe na knedlíky.
Ohodnoťte tento recept: