Květákové steaky s květákovým pyré a pečenou cizrnou


200 g vařené cizrny v plechovce
2 lžičky koření harissy
2 lžíce olivového oleje
1 květák
4 jarní cibulky (bílé části)
2 lžíce ghí
200 ml smetany 33%
sůl
pepř
2 lžičky tahini pasty
olivový olej
koření harissa (dle chuti)
100 g lískových ořechů
hrst plocholisté petržele
Cizrnu v pekáčku smícháme s harissou a olivovým olejem. Pečeme 10–15 minut na 180 stupňů.
Květák nakrájíme na 2 cm silné pláty, okrajové části si necháme na pyré. Ty pak nakrájíme na drobné kousky. Jarní cibulku nakrájíme nadrobno a osmahneme ji v hrnci na ghí. Přisypeme kousky květáku a společně chvíli restujeme. Osolíme, opepříme, zalijeme smetanou a necháme společně asi 20 minut povařit. Poté rozmixujeme do hladkého pyré. Přidáme tahini pastu, znovu osolíme a společně promícháme.
Plátky květáku z obou stran pokapeme olivovým olejem a posypeme harissou. Krátce osmahneme na pánvi s ghí a vložíme na 160 stupňů na 15–20 minut do trouby.
Lískové ořechy rozsekáme/rozmixujeme na menší kousky a nejprve na sucho opečeme v pánvi a pak zakápneme olivovým olejem a přidáme nasekanou petržel.
Ohodnoťte tento recept: