Maso

Pečená hovězí loupaná plec s bylinkovou nádivkou a houbovou šťávou

Už jste chutnali pomalu pečené hovězí maso v kachním sádle? Docílíte tak maximální jemnosti a křehkosti masa, k němuž náleží nádivka plná čerstvých bylinek a vrcholem je v masovém výpeku houbová nadílka, kterou jste právě přinesli z lesa.

4 porce

600 g hovězí loupané plece
tříbarevný mletý pepř
hrubozrnná mořská sůl
600 g kachního sádla
směs sekaných bylinek (tymián, bazalka, rozmarýn, petrželka)

Maso osolíme a opepříme čerstvě drceným pepřem, dobře vpracujeme do masa. Maso opečeme na troše kachního sádla z obou stran a vyjmeme.

Maso obalíme v nasekaných bylinkách a vložíme je do pekáče s kachním sádlem. Pečeme pozvolna ve vyhřáté troubě při 125 °C 3−4 hodiny. Během pečení otáčíme, nádobu nepřiklápíme. Po upečení vyjmeme, porcujeme a podáváme s nádivkou a přeléváme omáčkou s houbami – viz níže.

Bylinková nádivka

400 g starších žemlí
4 vejce
250 ml mléka
50 g másla
300 g špenátových listů
2 hrsti čerstvých bylinek
muškátový oříšek
sůl
máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy

Žemle nakrájíme na malé kostičky, navlhčíme mlékem, přidáme žloutky, ochutíme muškátovým oříškem a solí a necháme prosáknout. Pro zjemnění můžeme přidat i rozpuštěné máslo, ale není podmínkou. Poté vmícháme špenát (máme-li mladý, dáváme čerstvý, starší výhonky spaříme a vymačkáme, rozmražený taktéž vymačkáme) a nasekané čerstvé bylinky, na závěr pevný sníh z bílků. Vložíme do pečicí nádoby vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme dozlatova při 180 °C.

Houbová šťáva

výpek z masa
1 cibule
500 g čerstvých lesních hub
drcený kmín
sůl
30 g másla

Očištěné houby nakrájíme na hrubší kousky, cibuli na kostičky.

Z masa odebereme výpek a opečeme na něm houby s cibulí, přidáme kmín, osmahneme a po chvilce odstavíme. Na závěr osolíme a zjemníme máslem.

Ohodnoťte tento recept: 

17 hlasů

Další recepty Celý díl