Maso

Svíčková

6 porcí

1,2 kg hovězího nízkého roštěnce
400 g mrkve
200 g cibule
250 g celeru
200 g petržele
1 řapíkatý celer
200 g špeku
5 lžic plnotučné hořčice
5 ks bobkového listu
8 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
lžička sušeného tymiánu
200 g zakysané nebo normální smetany
brusinkový kompot
med
2 citrony
sůl dle chuti
1,5 – 2 l vody

Knedlík

toustový chléb
4–5 vajec
250 ml mléka
100 g špeku
1 cibule
½ sáčku kypřícího prášku
muškátový oříšek dle chuti
sůl
lžička kurkumy
petržel hladkolistá

Vodu nalijeme do kastrolu a přidáme divoké koření. Necháme asi půl hodiny povařit. Maso nakrájíme na plátky a přes potravinovou fólii naklepeme. Osolíme a potřeme 2/3 hořčice. Poklademe na hranolky nakrájeným špekem, mrkví, řapíkatým celerem, petrželí a klínky cibule. Dobře zabalíme.

Zbytek špeku a zeleniny nakrájíme na kostičky. V pečicí nádobě vypečeme špek, přidáme zeleninu a restujeme do světlehnědého zabarvení. Přidáme hořčici, med, okrájený citron a tymián. Zalijeme přecezeným rozvarem z koření. Přivedeme k varu a vložíme závitky. Přiklopíme a vložíme do trouby, kde pečeme asi 1,5 hodiny na 160 stupňů. Poté maso vyjmeme a omáčku dobře rozmixujeme. Přidáme zakysanou nebo normální smetanu a případně dosolíme a dosladíme.

Toustový chléb nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Špek nakrájený na drobné kostičky dáme na pánev a společně s cibulkou nakrájenou nadrobno necháme zesklovatět. Vejce vyklepneme do mísy, přidáme mléko, na špičku nože kurkumy, nasekanou petrželku, muškátový oříšek a sůl. Vše promícháme a přidáme k toustům. Přidáme kypřící prášek a vychladlý špek s cibulkou. Vše společně promícháme.

Formu si vyložíme potravinářskou folií a naplníme směsí. Vaříme v páře asi 30–40 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

23 hlasů

Další recepty Celý díl