Dušené meruňky s citronovo-tymiánovým krémem


Dezert jako pro královnu! Výtečné meruňky z Wachau, které marinujeme ve slámovém vínu, koření a citrusové kůře, doplňujeme o jemným, po citronu chutnajícím a po másle vonícím krémem. Dekorujeme živými kvítky.
4 porce
12 meruněk
3 lžíce cukru
100 ml slámového vína
hvězdička badyánu
pomerančová kůra
citronová kůra
tymiánový krém
½ plátku želatiny
260 ml smetany
80 g želírovacího cukru
80 ml citronové šťávy
40 g másla
snítka citronového tymiánu
na ozdobu
květy chrpy, afrikánu, měsíčku, pampelišky, sedmikrásky aj.
Meruňky rozkrojíme na půl a vypeckujeme.
Cukr rozpustíme na světlý karamel, který zalijeme slámovým vínem, přidáme hvězdičku badyánu, trochu pomerančové a citronové kůry, vložíme půlky meruněk a krátce podusíme, pozvolna táhneme 5−6 minut, odstavíme a necháme marinovat.
Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat. Jakmile nabobtná, vložíme ji do citronové šťávy.
Smetanu svaříme s želírovacím cukrem a snítkou tymiánu. Takto připravenou smetanu přecedíme do citronové šťávy se želatinou a dobře rozmixujeme spolu se změklým (při pokojové teplotě) máslem. Vymixovanou směs vlijeme do zdobícího sáčku a necháme v lednici vychladit.
Marinované meruňky nakrájíme na menší kousky, doplníme krémem a okvětními lístky jedlých květin (řeřicha, sléz, měsíček, růže, sedmikráska).
Ohodnoťte tento recept: