V kopaničářské vísce Košariská, rodišti generála M. R. Štefánika, jsme byli svědky zážitkové gastronomie.

Ivan Kotzig, Gazda, majitel a kuchař v jedné osobě cestoval po světě, dvacet let strávil v Americe, aby se vrátil na Slovensko splnit si svůj velký sen – ač elektrotechnik, toužil vést restauraci.

V jeho krásné selské usedlosti vznikají jídla té nejvyšší kvality připravené z lokálních surovin, které jsou zpracovávané nejšetrnějšími způsoby. Jídlo je nejen absolutně čerstvé, výtečné, je z něj cítit láska k surovině, kraji a respekt k přírodě i kuchařskému umění, které povětšinou spočívá v prostotě a jednoduchosti.

Cestenice jsou tradičním kopaničářským jídlem, které se připravovalo ve švestkové sezóně. Gazda Ivan Kotzig se svým šéfkuchařem nám na ně prozradili recept. V době natáčení však dozrávaly meruňky. Cestenice s nimi byly lahodné. Do Čech jsme se vraceli se symbolickým „Brezovským perkem“, inspirací a nezapomenutelnými zážitky. Děkujeme za ně.

Pozn.:

Co je to Brezovské perko? Je to malá kytičky z voňavých bylín. Tieto byliny si každá dievka dopestovala vo svojej záhradke a kdeže to boli trvalky, v každom ročnom období mohla uviť a darovať perko. Mikulčíková, V.: Brezovské perko (brožúra), vydalo Mesto Brezová pod Bradlom 2008.

400 g polohrubé mouky
100 g celozrnné mouky
20 g droždí
lžička cukru
mléko
150 g másla
špetka soli
200 ml zakysané smetany
meruňky nebo švestky
snítka meduňky

Na podávání

meruňková marmeláda nebo rozvar
přepuštěné máslo
moučkový cukr
lístky meduňky

Do mísy vsypeme obě mouky, vlijeme droždí rozmíchané v mléku s cukrem, přidáme změklé máslo, zakysanou smetanu, špetku soli a vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odležet.

Poté vyválíme 1 cm silný plát, rozdělíme na čtverečky. Meruňky vypeckujeme, do každé vložíme kostku cukru a můžeme i lísteček meduňky a dobře zabalíme do těsta. Koule pokládáme na pečicí papír a ve vyhřáté troubě na 170 °C pečeme 20−25 minut.

Pečené cestenice podáváme s meruňkovým rozvarem, přeléváme přepuštěným máslem, zlehka sypeme moučkovým cukrem a zdobíme lístkem meduňky.

Ohodnoťte tento recept: 

23 hlasů

Další recepty Celý díl