Ofrflané púčki


Zde máme další tradiční pokrm kopaničářské oblasti, přímo z Turej Lúky.
Gazdiny nás velmi mile přijaly a mezi vařením provázely gazdovským dvorem z 19. století skupinky dětí, které se sem přišly podívat, jak jejich předci kdysi hospodařili.
6 porcí
500 g polohrubé mouky
50 g droždí
3 dl mléka
3 žloutky
40 g cukru
1 vanilkový cukr
50 g másla
špetka soli
4 cl slivovice
olej nebo sádlo na smažení
Omáčka
4 lžíce hladké mouky
asi ¾ l mléka
sůl
Na posypání
½ kg hrudkového tvarohu
Do rozpuštěného vlahého másla přidáme mléko, lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vyběhnout kvásek. Žloutky smícháme s vanilkovým cukrem.
Polohrubou mouku smícháme se špetkou soli, přidáme kvásek, žloutky, slivovici a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme kynout asi hodinu.
Mezitím, co těsto kyne, připravíme omáčku. Do rozehřátého sádla vmícháme mouku, krátce opražíme, zalijeme mlékem, osolíme a za stálého míchání 15 minut provaříme.
Vykynuté těsto rozválíme na 1,5 cm silný plát, z něhož krájíme obdélníčky velké asi 3 × 6 cm, necháme znovu nakynout a poté smažíme v hojné vrstvě oleje z obou stran dozlatova.
Púčky vkládáme do misky natěsno, umáčkneme, zalijeme omáčkou, zasypeme strouhaným tvarohem, opět naskládáme púčky, zamáčkneme, zalijeme omáčkou, posypeme tvarohem.
Ohodnoťte tento recept: