Maso

Jehněčí perkelt

Malebně pohádková vesnička Vlkolínec patřící do dědictví UNESCO byla naší další destinací. Kromě prohlídky a výšlapu do okolních kopců jsme samozřejmě vařili. Podívejte se, jak připravit výtečný perkelt s přílohovými haluškami.

4 porce

600 g jehněčího ořezu
přepuštěné sádlo
1 velká cibule
1 lžíce rajského protlaku
voda
mletá sladká paprika
mletý pepř
sůl
200 ml sladké smetany
200 ml zakysané smetany
nakládané feferonky

Jehněčí ořez nakrájíme na kostky. Na přepuštěném sádle opečeme cibuli nakrájenou na větší kostičky dosklovata, osolíme ji – cibule tak pustí šťávu a vůni, přidáme mletou papriku, krátce ji na mírném ohni opečeme, zalijeme vodou, přidáme rajský protlak, maso, mletý pepř, sůl, podle potřeby dolijeme vodou, přiklopíme pokličkou a vaříme doměkka. Na závěr vmícháme sladkou smetanu a necháme přejít varem. Perkelt podáváme s haluškami, zakysanou smetanou a feferonkou.

Přílohové halušky

300 g hladké mouky
1 vejce
mléko
sůl

Mouku smícháme s vejcem, mlékem a solí dohladka a přes haluškové síto zavařujeme do vroucí osolené vody halušky. Scedíme je, promastíme sádlem nebo olejem.

Ohodnoťte tento recept: 

41 hlasů

Další recepty Celý díl