Sýry

Grilovaný kozí sýr s jablkovým chutney

V Ivachnové jsme navštívili moderní výrobnu výtečných sýrů – kozích, ovčích i kravských. Sýrárna sousedí s restaurací, která nabízí jak tradiční slovenské speciality, tak výtečnou moderní kuchyni – a právě zde jsme vařili.

4−6 porcí

600 g polotvrdého kozího zrajícího sýru
olivový olej
mandlové lupínky

Jablkové chutney

4 lžíce krupicového cukru
4 dl jablečného džusu
1 dl bílého vína
1 citron
5 jablek
šafrán
med
sůl

Salát

citron
olivový olej
snítka bazalky
mletý pepř
sůl
rukola

Cukr rozpustíme na karamel, zalijeme jablečným džusem, bílým vínem, odvaříme, ochutíme citronovou šťávou, vložíme 4 oloupaná a na kostičky nakrájená jablíčka a podusíme asi 7 minut. Ochutíme medem, špetkou šafránu a soli.

Směs rozmixujeme, vmícháme do ni čerstvé, na drobné kostičky nakrájené jablíčko a necháme vychladit.

Z citronu, olivového oleje, nasekané bazalky, mletého pepře a soli vymícháme dresink, který těsně před podáváním lehce promícháme s rukolou.

Sýr nakrájíme na silnější plátky a na pár kapkách oleje jej z obou stran opečeme. Podáváme jej s jablečným chutney a salátem z rukoly.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl