Grilovaný kozí sýr s jablkovým chutney
V Ivachnové jsme navštívili moderní výrobnu výtečných sýrů – kozích, ovčích i kravských. Sýrárna sousedí s restaurací, která nabízí jak tradiční slovenské speciality, tak výtečnou moderní kuchyni – a právě zde jsme vařili.
4−6 porcí
600 g polotvrdého kozího zrajícího sýru
olivový olej
mandlové lupínky
Jablkové chutney
4 lžíce krupicového cukru
4 dl jablečného džusu
1 dl bílého vína
1 citron
5 jablek
šafrán
med
sůl
Salát
citron
olivový olej
snítka bazalky
mletý pepř
sůl
rukola
Cukr rozpustíme na karamel, zalijeme jablečným džusem, bílým vínem, odvaříme, ochutíme citronovou šťávou, vložíme 4 oloupaná a na kostičky nakrájená jablíčka a podusíme asi 7 minut. Ochutíme medem, špetkou šafránu a soli.
Směs rozmixujeme, vmícháme do ni čerstvé, na drobné kostičky nakrájené jablíčko a necháme vychladit.
Z citronu, olivového oleje, nasekané bazalky, mletého pepře a soli vymícháme dresink, který těsně před podáváním lehce promícháme s rukolou.
Sýr nakrájíme na silnější plátky a na pár kapkách oleje jej z obou stran opečeme. Podáváme jej s jablečným chutney a salátem z rukoly.
Ohodnoťte tento recept: