Csőrike (čőrike)


Csőrike – v češtině zobáčky připomínají svojí chutí a způsobem přípravy české či moravské boží milosti. Avšak v Maďarsku nešetří žloutky a těsto tak získá zvláštní „pevnou křehkost“, své udělá i nemalé množství másla a zakysaná smetana. Věřte nevěřte, jsou výtečné, obzvlášť, máte-li tak chutnou domácí meruňkovou marmeládu, kterou k zobáčkům podávala Gabriella.
1 kg hladké mouky
4 vrchovaté lžíce moučkového cukru
½ lžíce kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
15 žloutků
200 g másla
4−5 lžic tučné zakysané smetany
slunečnicový olej
Na podávání
moučkový cukr
meruňková marmeláda
Mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl dobré promícháme, přidáme žloutky, změklé máslo, zakysanou smetanu a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou hodnu odležet.
Těsto rozdělíme na čtyři díly, každý znovu propracujeme a vyválíme a 3 mm silný plát, z něhož rádýlkem vykrajujeme kosočtverce, uprostřed vytvoříme řez, kterým protáhneme jeden cíp – tak nám vzniknou „zobáčky“, které ve vysoké vrstvě oleje smažíme pozvolna dorůžova.
Hotové zobáčky sypeme moučkovým cukrem a podáváme s meruňkovou marmeládou.
Ohodnoťte tento recept: