Bezlepkové sýrovo-mandlové krekry


200 g základní bezlepkové chlebové směsi + na podsypání
50 g mletých loupaných mandlí
125 g másla
100 g jemně strouhaného sýra (typ gouda)
1 lžičku soli
3 lžíce chia semínek
5–10 lžic mléka
1/2 bezlepkového prášku do pečiva
mléko na potření
chia semínka nebo mandlové plátky na posyp
Ze všech ingrediencí vytvoříme hladké nelepivé těsto. Pokud by se drobilo, přidáváme po lžících mléko a zapracujeme, dokud nebude těsto vláčné. Hotové zabalíme do mikrotenové folie a necháme v ledničce alespoň 2 hodiny uležet (klidně i přes noc).
Těsto vyndáme z lednice, troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na podsypaném vále na placku vysokou asi 0,5 cm. Omoučeným vykrajovátkem vykrajujeme libovolné tvary nebo rozkrájíme nožem na tyčinky. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme mlékem a sypeme chia semínky nebo mandlovými plátky. Pečeme asi 15 minut nebo do zlatého zbarvení.
Ohodnoťte tento recept: