Pomazánky

Bezlepkové večky s domácím vlašským salátem

Na 2 veky budete potřebovat

470 g základní chlebové mouky + mouku na podsypání
30 g jemné cizrnové mouky
1 lžičku soli
1 lžíci krupicového cukru
30 g čerstvého droždí
100 g kefíru
400 g odstáté vlažné vody
40 g rozpuštěného sádla
střičku se slanou vodou (nemusí být)

Na vlašský salát budete potřebovat

300 g vařených brambor
150 g šunkového salámu bez lepku
80 g malých kyselých okurek
2 lžíce sterilovaného hrášku
1 střední cibule
4 lžíce majonézy
ocet dle chuti
1 lžíce krupicového cukru
sůl
pepř
30 ml studené vody do brambor

Mouky smícháme se solí, promícháme vařečkou. Přisypeme cukr, droždí, přilijeme kefír, půl objemu vody a rukou vymícháme těsto. Postupně přiléváme vodu opatrně podle potřeby, až vytvoříme mírně lepivý, lesklý bochánek polotuhého těsta, který nám po vyndání z mísy nestéká z dlaně. Přiklopíme a necháme asi 1–1,5 hodiny odpočinout.

Po vykynutí přilijeme rozpuštěné sádlo a opět prohněteme rukou, až se tuk do těsta „vpije“. Těsto rozdělíme na 2 stejné části, které rozválíme do délky na obdélník. Zahneme kratší okraje dovnitř a srolujeme delší stranu. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Večky na plechu můžeme zastříknout vodou a necháme v teple odpočinout 25 minut. Po odpočinutí opět zastříkneme a pečeme ve vyhřáté troubě na 230 °C asi 10 minut, pak troubu stáhneme na 180 °C a dopékáme cca 20 minut. Po upečení necháme vychladnout na mřížce a poté skladujeme zabalené v alobalu.

Brambory nakrájíme společně se salámem, okurkami a cibulí na drobounké kousky, přidáme okapaný hrášek, osolíme, opepříme, přidáme majonézu a ocet s rozmíchaným cukrem. Podle konzistence můžeme po lžících přidávat studenou vodu. Důkladně promícháme a necháme přes noc odležet.

Veku nakrájíme na plátky, namažeme silnou vrstvou salátu a servírujeme.

Ohodnoťte tento recept: 

15 hlasů

Další recepty Celý díl