Zeleninová jídla

Lečo a husí játra (lecsó és libamáj)

Maďarská husí játra „libamáj“ jsou vyhlášenou delikatesou. Chov hus má v Maďarsku staletou tradici a v malých hospodářstvích je dědictvím, které se předává z otce na syna. Husy si v maďarské domácnosti považují nade vše, poněvadž dokáže rodině zabezpečit na výsost lahodné jídlo na několik dní – polévku, pečeni, sádlo, pomazánku… Při návštěvě Maďarska tedy nezapomeňte ochutnat či zakoupit alespoň dárkové balení s sebou domů.

4 porce

4 porce

30 g špeku
1 cibule
1 lžíce mleté papriky
6 bílých (nebo světlezelených) paprik
4 velká rajčata
4 stroužky česneku
10 cm pórku
mletá paprika sladká
špetka mleté pálivé papriky
500 g husích jater
hladká mouka
výpek ze slaniny
sůl

Špek nakrájíme na kostičky a vypečeme, tuk slijeme a ponecháme stranou.

Ke špeku přidáme na klínky nakrájenou cibuli, zvolna opečeme, osolíme, přidáme mletou papriku, krátce osmahneme, poté vmícháme nakrájenou papriku, rajčata, nasekaný česnek a pórek. Ochutit můžeme špetkou pálivé papriky.

Husí játra nakrájíme na plátky osolíme a obalíme je v hladké mouce.

Na výpeku ze špeku opečeme játra dozlatova a podáváme s lečem.

Ohodnoťte tento recept: 

23 hlasů

Další recepty Celý díl