Maso

Kuřecí páj se žampiony a slaninou

Těsto

300 g hladké mouky
150 g másla
180 g vody
3 g soli

Náplň

6–8 vykostěných stehen
4 kousky řapíkatého celeru
200 g slaniny
1 velká cibule
80 g másla
200 g suchého vína
300 g kuřecí vývar
60 g hladké mouky
50 g másla
1 zakysaná smetana
30 g hrubozrnné hořčice
250 g žampionů
sůl
pepř
bobkový list

Na dokončení

máslo na vymazání
1 vejce

Do hrnce nalejeme vodu, vložíme máslo, nasypeme sůl a pomalu vaříme. Do mísy nasypeme mouku a přilejeme teplou směs. Jemně promícháme do hladkého těsta. To si zabalíme do fólie a dáme do lednice vychladit aspoň na 30 minut.

Cibuli, řapíkatý celer a slaninu nakrájíme na klínky či nudličky. V hrnci rozpálíme polovinu másla a osmahneme slaninu, cibuli a nakonec řapíkatý celer. Přidáme bobkový list.

Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme. Maso přidáme ke směsi do hrnce, krátce zarestujeme, přidáme hořčici a zalejeme bílým vínem a vývarem. Necháme provařit a občas promícháme. V misce vedle smícháme zbylou polovinu másla s moukou a přidáme do vařící směsi. Nakonec nakrájíme žampiony a vložíme je do směsi také. Přidáme zakysanou smetanu, osolíme a necháme provařit.

Vychlazené těsto rozdělíme na 2 části. Jednu větší, jednu menší, obě vyválíme do kruhu. Formu na páj vymažeme máslem. Větší vyválený plát vložíme do formy, nalejeme směs, překryjeme druhým plátem a potřeme rozšlehaným vejcem. Párkrát propíchneme a pečeme v troubě na 180 stupňů aspoň 50 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl